Manapság a hagyományos ingatlanárak az egekbe emelkedtek: évek óta tartó tendencia, hogy európai viszonylatban Magyarországon nő a legnagyobb mértékben az ingatlanok ára. Ez nemcsak sok család, de induló és meglévő vállalkozás elé állít akadályokat, legalábbis ami a saját tulajdonú irodát vagy üzlethelyiséget illeti. Szerencsére mobilház választás esetén kedvezőbb árakkal lehet kalkulálni. És hitelfelvétel már mobilház vásárlás esetén is elérhető.

Hogy miért fontos ez? Itthon a vállalkozások többsége hitelből vásárolja meg első saját tulajdonú ingatlanát, de a hagyományos házak induló árait, illetve a várható felújítási költségeket is belekalkulálva, eléggé aggasztó a helyzet.

Emellett egyre fokozódik az elvárás a mobilitás és a környezettudatos életmód irányába is, ezt viszont például a helyhez kötött, rossz szigetelésű és korszerűtlen elektromos hálózatot vagy fűtési rendszert felvonultató ingatlanok már nem tudják biztosítani.

Itt jön képbe a mobilház: egyre több cégnek szimpatikus alternatíva

A trendeknek megfelelően, egyre nagyobb a kereslet és az igény az alternatív irodák, kiállítótermek, büfék és üzlethelységek jelentette megoldások iránt. Vannak, akik a könnyűszerkezetes ingatlanokban látják az elérhető jövőt, mások pedig a mobilházak láttán gondolják úgy, hogy erre van szükségük.

Ami teljes mértékben érthető, hiszen ezt a házat kis túlzással szinte bárhová magunkkal vihetjük, ha esetleg egy munka vagy hosszú távú projekt miatt az ország másik felébe vagy külföldre kellene költöznünk. Ráadásul a mai akár 1-2 évig is elhúzódó építkezésekkel ellentétben, egy mobilházra jóval kevesebbet kell várni.

A mobilház iránti kereslet a hitelpiac figyelmét is felkeltette

A mobilházak átlagos ára nagyban függ annak méretétől, felszereltségétől, a felhasznált alapanyagoktól. Egy kisebb mobilház alapfelszereltséggel már 5-10 millió forintból is kijön, míg a nagyobb alapterületű és jobban felszerelt mobilház ára akár a 20 millió forintot is meghaladhatja.

A finanszírozás tehát mobilházak esetén is fontos kérdés. Amennyiben hirtelen a cégednek sem áll rendelkezésedre ez az összeg, jó, ha tudod, hogy a bankok Magyarországon sajnos még nem fogadják el fedezetként a mobilházakat, így jelzáloghitelt vagy lakáshitelt nem tudsz felvenni rá, illetve a vállalkozói hitelek esetén is vannak még kérdőjelek.

Hogy akkor mi a megoldás? Ilyen esetben talán az a szerencsés, ha magánszemélyként igényelsz személyi kölcsönt, amennyiben vállalod a hitelfizetés kockázatát Személyi kölcsönt egyébként jelenleg 12 millió forintos összeghatárig lehet igényelni, és ilyenkor már nincs kikötés, ez az összeg mobilház vásárlására és berendezésére is fordítható. Ezen felül az az építési telek, ahol a mobilház elhelyezésre kerül, már finanszírozható jelzáloghitellel is, ekkor már az önerő is kellemesebb, „mindössze” a hitel 20%-ával kell rendelkezned.

Trükkös tehát a finanszírozás, de nem lehetetlen

A hitelfelvétel mobilház esetén tehát elég trükkös lehet, éppen ezért ajánlott mindig alaposan utána járni az aktuális lehetőségeknek és megnézni, hogy milyen hitelkonstrukcióval, illetve kombinációval jársz te és a céged a legjobban.

Mindent egybevetve, a mai hagyományos ingatlanárak mellett, a mobilházak még hitelfelvétel mellett is jobban kiszolgálhatják a vállalkozói igényeket. Ráadásul jobban illeszkednek a felgyorsult életmódhoz is, hiszen mobilház esetén a céged sincs röghöz kötve. Ha az ország másik végén kell elvállalnod egy projektet, ami hosszas ott tartózkodást igényel a céged részéről, nem kell irodabérlésre költened. Kis túlzással csak felpakolod a teherautóra az ingatlant és az irodád máris szállításra kész.

Ha nem tudod eldönteni, hogy melyik mobilház típus lenne a megfelelő számodra vagy bármilyen kérdésed van, ne fogd vissza magad. Keress meg bármelyik elérhetőségünkön, amelyik neked kényelmesebb és minden kérdésedre szívesen válaszolunk. Ne feledd: az Ecomodul mobilházak nemcsak trendi, de környezetbarát és kényelmes megoldásnak is számítanak.